Baba Ganoush

Baba Ganoush

Baba ganoush is een klassieke Midden-Oosterse dip die perfect is als voorgerecht, bijgerecht of snack. Deze zijdezachte auberginedip voor vier personen heeft een heerlijke rokerige smaak, gecombineerd met de frisheid van citroen en een vleugje knoflook. Of je het nu serveert met pitabrood, groenten of crackers, baba ganoush is een smaakvolle en gezonde toevoeging aan elke tafel!

 

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie (plus extra voor garnering)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Snufje zout
  • Optioneel: gerookt paprikapoeder of fijngehakte peterselie voor garnering

 

Bereidingswijze

Aubergines roosteren

Verwarm de oven voor op 200°C (of gebruik een barbecue voor een extra rokerige smaak). Prik met een vork een paar gaatjes in de aubergines en leg ze op een bakplaat. Rooster ze 40-50 minuten in de oven (of 20-30 minuten op de barbecue), tot de schil zwartgeblakerd en de binnenkant zacht is. Laat de aubergines vervolgens even afkoelen en pel daarna de schil eraf. Gooi de schil weg en bewaar alleen het zachte vruchtvlees.

Pureer de ingrediënten

Doe het auberginevruchtvlees in een kom of keukenmachine. Voeg tahin, knoflook, citroensap, olijfolie, komijn en een snufje zout toe. Pureer het geheel met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde, romige dip.

Proef en breng op smaak

Proef de baba ganoush en voeg indien nodig meer citroensap, zout of tahin toe naar jouw smaak.

Serveren

Schep de baba ganoush in een kom. Maak een kuiltje in het midden en giet er een beetje olijfolie overheen. Garneer met gerookt paprikapoeder of fijngehakte peterselie voor een extra finishing touch.

 

Serveertips

  • Serveer met vers pitabrood, naanbrood of crackers.
  • Combineer met andere dips zoals hummus of tzatziki voor een kleurrijke mezze-schotel.
  • Gebruik baba ganoush als saus bij gegrilde groenten, vlees of vis.

 

Smakelijk eten!

Reading next
Huisgemaakte kruidenboter